Як правільна захоўваць мёд: асноўныя правілы і парады

Аматарам і знатакам салодкага натуральнага пчалінага прадукту неабходна ведаць, як правільна захоўваць мёд. А як жа! Пчаліны мёд таксама, разам з іншымі прадуктамі, патрабуе пэўнага захоўвання. Ад правільнага захоўвання мёду шмат у чым залежыць якасць гэтага прадукту, а такім чынам і каштоўныя ўласцівасці.

У якім посудзе захоўваць мёд?

Адказ просты — у шкляной, у простым шкляным слоіку. Абавязкова каб шчыльна закручвалася крышка.

У дэталёвых крамах, акрамя шклянога посуду, мёд прадстаўлены ў пластыкавай тары, гліняных гаршках, бляшаных (металічных) банках, драўляных кадушках. Разнастайнасць такога посуду для мёду дзівіць рознымі аб’ёмамі і формамі. Але ўсё ж я бы рэкамендаваў выкарыстоўваць менавіта шкляны посуд (0,5 – 1 літраў) з шчыльна закручанай крышкай. Шкло – матэрыял хімічна нейтральны. Чаму менавіта невялікія слоікі па ад 0,5 да 1 літраў? Дык так жа зручней яго спажываць (асабліва калі мёд ужо закрышталізаваўся).

Шкляны слоік

У пластыкавай тары захоўваць мёд можна ў тым выпадку, калі яна прызначаная для кантакту з прадуктамі. У ёмістасці з харчовага пластыку, які не вылучае шкодных рэчываў, прадукты пчалярства закладваюць для кароткачасовага захоўвання або транспарціроўкі. Для працяглага захоўвання выбіраюць ёмістасці з больш інэртных матэрыялаў. Калі вы не ўпэўненыя ў якасці пластыка, лепш адмовіцца ад яго выкарыстання.

Пластыкавая тара для мёду
Вельмі не рэкамендуецца захоўваць (не тое што ўвесь час, але і часова) мёд у ацынкаваным посудзе, не кажучы ўжо пра медны і жалезны. Цынкавыя солі, якія ўтвараюцца пры кантакце мёду з ацынкаванай паверхняй тары, небяспечныя для чалавека.

Тэмпература і вільготнасць

Мёд захоўваюць пры тэмпературы ад 10 да 25 градусаў. Да перападаў тэмператур прадукт пчалярства досыць лаяльны. А вось награваць яго звыш 35 градусаў не рэкамендуюць. Ужо пры тэмпературы 40 градусаў пачынаюцца працэсы распаду вітамінаў, якія ўваходзяць у ягоны склад. Пры 60 градусах пачынаецца распад ферментаў, губляюцца бактэрыцыдныя ўласцівасці; з каштоўнага прадукт ператвараецца ў просты слодыч. Пры далейшым награванні пачынаецца актыўны распад цукроў, пры якім утвараецца прамежкавае рэчыва — аксімецілфурфурол. Многія навукоўцы лічаць яго патэнцыйна небяспечным канцэрагенам.

халадзільнікКалі пасля нагрэву мёд астудзіць, ён не верне сваіх карычных уласцівасцяў. Вітаміны, арганічныя кіслоты, ферменты і эфірныя алеі будуць цалкам разбураныя, а большая частка цукроў замясціцца прамежкавым рэчывам (менавіта яго высокая канцэнтрацыя дазваляе вызначаць фальсіфікат ў лабараторных умовах). Такі прадукт пчалярства цалкам губляе водар, а багаты і насычаны смак становіцца проста прыкра-салодкім.

Калі захоўваць пчаліны мёд у халадзільніку, то ён хутчэй крышталізуецца і бывае цвёрдым.

Абавязковая ўмова захоўвання мёду – нізкая вільготнасць. Мёд вельмі гіграскапічны, то бок лёгка ўбірае ў сябе вільгаць. Павышэнне вільготнасці прадукту (больш за 18%) прыводзіць да яго закісання. Ёмістасць для захоўвання трэба герметычна закрыць. Выкарыстоўваюць толькі шчыльна прылягаючыя крышкі.

 Тэрмін захоўвання мёду

«Мёд практычна не псуецца» — многія чулі гэтае зацвярджэнне. Пагодзімся з ім часткова. Мёд адносіцца да кансервантаў і валодае бактэрыцыднымі ўласцівасцямі. За кошт гэтага некаторыя гатункі не прападаюць на працягу дзесяцігоддзяў, нават калі часткова парушаныя ўмовы захоўвання.

Колькі мёд захоўвае карысныя ўласцівасці – ужо іншае пытанне. Пасля 12 месяцаў захоўвання яго біялагічная актыўнасць памяншаецца, як і колькасць цукроў, вітамінаў; разбураецца частка арганічных кіслот. Мёд не становіцца шкодным, не губляе смакавых якасцяў, але і карысныя ўласцівасці паступова вычэрпваюцца. То бок купляць стары леташні мёд (нават і танны) не мае асаблівага сэнсу.

 Пахі, цемра і мёд

Не варта захоўваць мёд у памяшканні (на паліцах, стэлажах) з прадуктамі, які валодаюць рэзкімі пахамі, так як мёд можа ўспрыняць іх і страціць смакавыя якасці. Зрэшты, калі мёд вы захоўваеце ў шчыльна закрытым слоіку, то нічога страшнага здарыцца не павінна.

Вось што сапраўды варта памятаць, так гэта тое, што захоўваць мёд неабходна ў цёмным месцы. Яшчэ ў мінулым стагоддзі нямецкімі навукоўцамі было даказана, што натуральны мёд, які прастаяў на акне (пры звычайным дзённым святле) двое сутак, губляе лячэбныя ўласцівасці. Нездарма ж пчолы назапашваюць мёд у самым аддаленым ад лятка месцы вулля (туды, дзе не дасягаюць нават пробліскі святла)  Атрымліваецца, захоўваць слоік з мёдам на падаконніку або на адкрытай паліцы не варта.

Пры выкананні правільнага захоўвання мёду натуральны пчаліны мёд будзе заставацца смачным і карысным датуль, пакуль яго не з’ядуць. :-)