Які мёд самы карысны: развагі пчаляра

Пытанне «Які мёд самы карысны?» мучыць ледзь не кожнага спажыўца гэтага салодкага прадукту. Адна справа, калі выкананыя ўмовы захоўвання мёду: у правільнай тары і ў цёмным месцы. Натуральна, не перагрэты на сонцы і не распалены ў мікрахвалёўцы.

Іншая справа, калі гаворка ідзе пра гатункі мёду. Дакладней, які гатунак мёду самы карысны? Ліпавы, грэчкавы, акацыевы, баркуновы, эспарцэтавы, малінавы, канюшынавы, лазовы, з дзьмухаўца? У прынцыпе, любы пчаліны мёд карысны, быў бы ён натуральным.

Карысны мёд

Ёсць меркаванне, што пэўныя гатункі мёду лепш падыходзяць пры лячэнні або для прафілактыкі якой-небудзь хваробы. Напрыклад:

  • ліпавы мёд дапамагае ад катару, грыпу, ангіны;
  • мёд з шалфею карысны пры хваробах ротаглоткі і страўнікава-кішачных захворваннях;
  • грэчкавы мёд, які змяшчае жалеза, карысны пры малакроўі і слабым імунітэце;
  • баркуновы мёд супакойвае нервовую сістэму і эфектыўна лечыць ныркі;
  • сардэчнікавы мёд ужываюць пры бяссонні, хваробах сардэчна-сасудзістай сістэмы;
  • эўкаліптавых мёд рэкамендуюць пры катаракце і генетычных захворваннях вачэй;
  • мёд з дзьмухаўца вядомы як мочагнальнае і слабільны сродак…

Спрачацца з гэтым не буду, гэтыя прыкметы народныя.

Асабіста я лічу, што самы карысны мёд — гэта мёд, сабраны з розных раслін.

Такі мёд звычайна мае наступныя назвы: лугавы, лясны, горны (можа быць змяшаны — лугавое і лясное разнатраўе), у залежнасці ад мясцовасці дзе адбываўся збор салодкага нектару з раслін: на лугах, лясах або ў гарах. У гэтым выпадку колькасць меданосных раслін вылічаецца дзесяткамі, калі не сотнямі… А колькі сярод іх можа быць лекавых раслін! Вось такі мёд сапраўды карысны.

Карысны мясцовы мёд

Распаўсюджанае меркаванне, што асабліва карысныя натуральныя прадукты (гародніна і садавіна, мяса і малако) вырашчаныя і выгадаваныя ў раёне пражывання, якія традыцыйна ўжываліся ў ежу многія дзясяткі і сотні гадоў у дадзенай мясцовасці. Тое ж самае адносіцца і да мёду.

Мёд манукаАтрымліваецца, што для Беларусі характэрны ліпавы мёд з некаторым утрыманнем нектару іншых мясцовых раслін. Таму ці будуць прыносіць не такую ​​ўжо і вялікую карысць апельсінавы і каштанавы мёд і іншыя экзатычныя гатункі, як тутэйшыя? Можа быць і так. Я нават не ўяўляю, ці змагу ўсю зіму замест мясцовага кветкавага разнатраўя есці які-небудзь Manuka Honey або эўкаліптавых мёд…

Варта адзначыць такі момант: натуральны мёд можа быць якасна адабраны, але няправільна прададзены, або яго да продажу няправільна захоўвалі.

Часта на рынках можна сустрэць мёд, які стаіць на сонцы. Такі мёд не можа быць карысным, нават калі і быў першапачаткова добрым і якасным.

Карысны мясцовы мёдТаму-та і рэкамендуецца купляць мёд наўпрост у пчаляроў – у іх мёд практычна адразу з медагонкі трапляе да вас у рукі, ды і свой ўраджай пчаляры захоўваюць у правільных месцах.

P.S. Як бачым, карыснасць якаснага натуральнага пчалінага мёду вызначаецца не прыгожымі слоічкамі з этыкеткамі, ды эксклюзіўнымі назвамі і рэгіёнамі збору, а тэхналогіяй захоўвання гэтага прадукту. Таксама карысна разам з мёдам ўжываць і іншыя прадукты пчалярства: пылок, пяргу, забрус, праполіс.

Можна ў мёд дадаваць арэхі, семкі, сухафрукты. Вельмі добрая звычка – пачынаць свой дзень не з кубка кавы, а з лыжкі мёду. Не хварэйце!