Натуральны мёд: карысць і шкода. Разбіраемся разам

Натуральны мёд нашмат больш карысны за цукар. Акрамя таго, мёд валодае асаблівым водарам, які так падабаецца многім людзям, што яны аддаюць перавагу менавіта мёду, а не цукеркам і іншым салодкім рэчывам. Гэтак жа гэты старажытны і карысны прадукт заўсёды выкарыстоўваўся для лячэння розных захворванняў.

Каларыйнасць мёду на 100 г прадукту складае 300-360 ккал:

  • Бялкі ― 0,8 г
  • Тлушч ― 0 г
  • Вугляводы ― 81,5 г


Глікемічны індэкс мёду складае 80-90. У цукру 97-99, а ў глюкозы ўсе 100. Не варта яго пераядаць.

Склад: вітаміны і мікраэлементы

Натуральны мёд валодае вельмі каштоўнымі ўласцівасцямі дзякуючы яго ўнікальнаму складу: цукры (фруктоза і глюкоза), ёд, жалеза, калій, магній, кальцый, тыямін (В1), пірыдаксін (В6), рыбафлавін (В2), пантатэнавая кіслата (В5), біятын (В7), нікацінавая кіслата (В3), аскарбінавая кіслата (вітамін С) і фалійная кіслата (В9).
У складзе гэтага прадукту таксама знаходзяцца найважнейшыя ферменты: амілаза, дыястаза, каталаза і фасфатаза.

Карысныя ўласцівасці мёду

1. З-за высокай каларыйнасці гэты прадукт мае карысныя ўласцівасці для аднаўлення сіл пасля перанясення захворванняў і цяжкіх фізічных нагрузак.

2. Натуральны мёд значна паляпшае імунітэт арганізму, яго добра ўжываць пры прастудзе.

3. Пчаліны прадукт варта выкарыстоўваць падчас лячэння захворванняў сардэчна сасудзістай сістэмы і страўнікава-кішачнага тракту.

4. Мёд — гэта прыродны кансервант, дзякуючы яго бактэрыцыдным уласцівасцям ён не пакрываецца цвіллю.

5. Ён спрыяе ўзмацненню абмену рэчываў і паскарэнню рэгенерацыі тканін. Валодае супрацьзапаленчым і танізавальным дзеяннем. Ён стымулюе функцыю ўнутраных органаў, нармалізуе сон, папярэджвае склярез.

6. Гэта вельмі добрае энергетычнае падсілкоўванне, так як арганізм засвойвае яго на сто адсоткаў. Натуральны мёд нейтралізуе дзеянне спіртоў. З дапамогай мёду можна вылечыць алкагалізм. Ну сапраўды, вы калі-небудзь бачылі пчаляра-алкаша?

7. Калі гэтую слодыч ўжываць вонкава, то ён абеззаражвае, забівае стафілакок і іншыя мікробы. Сотавы мёд лечыць катаракту вачэй, узмацняючы кровазварот у месцы яго прымянення, тым самым чысцячы тканіны.

Шкода і супрацьпаказанні мёду

Можна падумаць, якім чынам гэты цудоўны якасны прадукт можа нашкодзіць, бо ў яго столькі карысных выдатных уласцівасцяў? Аднак гэта можа адбыцца ў наступных выпадках:

1. Пры пераплаўленні і перагрэве мёду, каб спыніць яго закісанне, для таго, каб надаць яму вадкую кансістэнцыю і пры вытворчасці фальсіфікаванага мёду, ён пачынае губляць ўсе свае карысныя ўласцівасці і можа нават стаць прычынай атручвання.

натуральны мёд у гарбатуПамятайце, што не варта награваць яго вышэй за 50 градусаў! Таму так важна не запіваць мёд гарачай гарбатай!

2. Калі ўжываць у ежу празмерна вялікую колькасць, то рызыка захварэць на цукровы дыябет і атлусценне стане вышэй.

3. Больш, за цукар, мёд здольны выклікаць карыес зубоў. Вы калі-небудзь бачылі ў пчол зубы? То-та ж! Таму пасля мёду абавязкова прапалашчыце рот хаця б вадой (а лепш пачысціце зубы).

4. Натуральны мёд (дакладней пылок ў мёдзе) для некаторых людзей з’яўляецца алергенам і здольны выклікаць прыступ бранхіяльнай астмы, абвастрыць скурныя захворванні і нават стаць прычынай анафілактіческій шоку.

Таму важная ведаць пра наяўнасць алергіі на мёд і пазбягаць прадуктаў, які яго змяшчаюць. Дзецям жа да двух гадоў даваць не рэкамендуецца ўвогуле, зноў-такі, каб пазбегнуць з’яўлення алергічных рэакцый.

Натуральны мёд: колькі можна з’есці за дзень

Дарослы чалавек можа з’есці за адныя суткі 50 г мёду (не больш!), і толькі калі гэтую колькасць падзяліць на 3-4 прыёмы. Прычым прымаць яго трэба не адразу з прыёмам ежы, а за 1-2 гадзіны да прыёму ежы ці ж праз 3 гадзіны пасля яе. Для дзяцей гэтую норму варта знізіць да 20-30 г на суткі.

У адной чайнай лыжцы без горкі — 8 г (26-30 ккал), зацукраваны з горкай 12-14 г (42-49 ккал).
У адной сталовай лыжцы без горкі — 30 г (100-110 ккал), зацукраваны з горкай 40-45 г (140-157 ккал).